De Cyclus Strategie?

3/22/2021

by

Laurien Blom

Ik zit op mijn zolderkantoortje, ben vrolijk, heb al een landingspagina voor mijn nieuwe yogaserie gemaakt en heb zin om allemaal nieuwe dingen te gaan doen. Ik vraag me af waar de gedrevenheid vandaan komt, ik heb ook thuiswerkdagen dat ik het liefst vanaf de bank werk, de verleiding om een serietje op te zetten groot is en ik baal dat ik alleen thuis zit. Vandaag niet. Opeens dringt het tot me door in welke periode van mijn maandelijkse cyclus ik me bevind. Ik zit in mijn zomer.

Al een paar jaar hoor ik verschillende vriendinnen om mij heen over het boek de Cyclus Strategie (Period Power in het Engels). Ik track mijn cyclus al vanaf het stoppen met de pil 3 jaar geleden en weet er vrij veel vanaf door het zwanger willen worden en een miskraam en waardoor je je lichaam beter wilt begrijpen. Toch had ik ook het idee dat deze schrijver nog een laag dieper ging dan weten wanneer je vruchtbaar bent en hoelang daarna je ongesteld moet worden.

Tijdens mijn zwangerschap neem ik me voor om na de geboorte van Roza mij hier eens in te verdiepen. Ik merk aan mijn lichaam en geest hoe belangrijk het is om bewust te zijn van je lichaam en dat het een fijn middel is tegen stress, onrust en kwaaltjes. Vaak zit er meer wijsheid verscholen in ons lichaam dan we vaak in eerste instantie denken. De menstruele cyclus is een belangrijk element hierin – het heeft zoveel invloed op ons als vrouwen, en het lijkt me heel interessant er wat meer over te weten.

Toen ik 5 maanden na de bevalling alweer ongesteld werd kocht ik meteen het boek en begon met lezen. Ik las het boek, zoals met veel boeken, in vlagen, maar het bleef me boeien! Maisie Hill beschrijft in het boek op grappige, feministische en duidelijke wijze hoe de menstruele cyclus in elkaar zit, welke hormonen hier invloed op hebben (flashback naar biologie middelbare school) en wat deze hormonen met je lichaam doen. Waar komt PMS bijvoorbeeld vandaan, waar kunnen grote stolsels in je menstruatiebloed op duiden en hoe komt het dat je stemming doorheen de maand kan schommelen?

Mega interessant en heel erg herkenbaar! Zeker nu ik wat verder ben in het boek en mijn cyclus weer regelmatiger is, begin ik de dingen in het boek te herkennen. Dat ik vanochtend dus zo vrolijk en vol energie zat kon ik koppelen aan het feit dat ik mij in mijn zomer bevind! Een dezer dagen ga ik ovuleren en yes I feel the summer in my body!

Het doet me ook beseffen hoe weinig we van ons lichaam en specifiek ons hormoonstelsel weten. De menstruele cyclus heeft écht een grote invloed op hoe we ons voelen doorheen de maand. Toch is het enige wat we erover te horen krijgen in onze tienertijd is dat we eens in de maand bloed verliezen omdat het eitje niet bevrucht is. Er gaat echt een wereld voor me open en ik kan moodswings, kwaaltjes en dus ook productiviteit veel beter plaatsen, herkennen en een plekje geven. En in mijn voordeel gebruiken: op werkdagen tijdens mijn zomer plan ik taken waarbij ik lekker wil doorknallen en in mijn winter geef ik mezelf een beetje meer grace met taken die ik eventueel vanaf de bank kan doen.

Zoals je merkt ben ik enthousiast en zou ik er nog wel veel meer over kunnen vertellen. Maar ik raad je aan om zelf lekker te gaan lezen en te gaan ontdekken welke dingen jij herkent uit het boek in jouw lichaam en jouw leven. Het gaat je ongetwijfeld helpen om je lijf, gevoelens en gedachten beter te snappen en wellicht je weken er anders door in te delen!

Benieuwd naar het boek? Koop het Nederlandse book via deze link! Lees je liever in het Engels? Die vind je hier! Let me know wat je ervan vindt, lijkt me leuk om er samen over door te kletsen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *