Hoe ik mij voorbereidde op mijn eerste bevalling

7/12/2021

by

Laurien Blom

15 februari 2020 werd ik moeder! In dit blog schrijf ik over hoe ik de geboorte van Roza beleefd heb en hier wil het graag hebben over de 5 dingen die ik heb gedaan (en die mij mega hebben geholpen!) om mij voor te bereiden op de bevalling. Ik houd van mij goed inlezen, heb graag controle over een situatie door zoveel mogelijk te weten en mijn opties te kennen en dit maakte dat ik goed voorbereid en vol vertrouwen de geboorte van Roza in kon gaan.

zwangerschapsyoga

1- Ik volgde wekelijks zwangerschapsyoga. Vanaf week 20 ongeveer ben ik begonnen met zwangerschapsyoga. Ik deed al aan normale yoga, wist onderhand dat ik de opleiding tot yogadocent ging doen en wilde graag bewust bezig zijn met mijn zwangerschap. Het was dus een logische stap om een proefles zwangerschapsyoga te volgen en dit beviel zo goed dat ik er wekelijks mee doorging. Elke week een momentje voor mezelf, mijn groeiende buik en het meisje wat erin groeide. Ik leerde superveel over het zwangere lichaam, het proces van geboorte geven en kreeg de mogelijkheid om een steeds duidelijker beeld te vormen over wat mijn wensen waren voor de bevalling. Ik kreeg er ook een enorme boost van qua vertrouwen in mezelf en mijn lichaam. Mijn lichaam is hiervoor gemaakt en dit gaat me lukken!

bevalcursus

2- Samen met Alex ging ik naar een bevalcursus! Hoewel ik zelf al veel informatie haalde uit de zwangerschapsyoga en ik al vrij goed wist wat ik wilde (natuurlijk bevallen in bad) wilde ik ook dat Alex zo goed mogelijk voorbereid zou zijn. Dat hij wist hoe een bevalling verloopt, ideeën kreeg wat hij zou kunnen betekenen voor me en zich zeker voelde om naast mij te staan tijdens het hele gebeuren. Ondanks dat het voor mij geen nieuwe informatie was, was het heel goed om het samen toch te volgen. We voelden ons meer een team, konden er makkelijker over praten, stelden samen het geboorteplan op en ik wist dat Alex voor mijn wensen op zou kunnen komen tijdens de geboorte mocht dit nodig zijn. Dat gaf vertrouwen en kracht!

geboortefilmpjes

3 – Ik keek geboortefilmpjes en las positieve bevallingsverhalen! Mindset is tijdens de bevalling key. Natuurlijk lang niet alles, maar met een positieve mindset kom je een heel eind. Net als dat een marathonloper halverwege niet moet gaan denken ‘oh nee ik red het niet, ik kan het niet, het is nog zover, mijn been doet pijn’ helpt het ook als je als bevallende vrouw de moed erin kan houden, je lijf kan vertrouwen en je weet dat je niet de enige bent die hier doorheen gaat. Ik zocht natural waterbirth op op YouTube, keek hoe kindjes prachtig ter wereld kwamen in het water, huilde bij het moment supreme en hoopte heel hard dat ik ook zo’n geboorte mocht hebben. Natuurlijk kan ik je met deze tip niet garanderen dat jij net zo’n bevalling zal hebben als wat je ziet of hoort en kan er altijd een situatie ontstaan waardoor een bevalling anders loopt dan gewenst of gepland. Maaar.. vertrouwen en een positieve insteek helpt wel. Het draagt bij aan de aanmaak van oxytocine, het hormoon dat nodig is om de ontsluiting op gang te brengen. Daarnaast hebben gedachten en woorden kracht en werkt angst of spanning vooral averechts. Mijn geboortefilmpjes staan niet online, maar in deze blog kun je wel mijn (positieve) geboorteverhaal lezen!

Wil jij je graag goed voorbereiden op je bevalling door middel van yoga, ontspanningsoefeningen, goede informatie en inspiratie van anderen zwangeren? Dan ben je van harte welkom bij de online Holy Glow zwangerschapsyoga! Deze serie ontwikkelde ik vanuit mijn kennis als zwangerschapsyogadocent en mijn eigen ervaring en het is zo mooi geworden! 10 prachtige yogalessen bomvol beweging, meditatie, ontspanning en stretchen + extra video’s met informatie, meditaties en oefeningen om tijdens de zwangerschap te doen. Enthousiast? Hier kun je je aanmelden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *