Mijn geboorte voorbereiding

1/11/2021

by

Laurien Blom

15 februari 2020 werd ik moeder! In dit blog schrijf ik over hoe ik de geboorte van Roza beleefd heb en hier wil het graag hebben over de 3 dingen die mij hebben geholpen in de voorbereiding op de geboorte. Ik houd van mij goed inlezen, heb graag controle over een situatie door zoveel mogelijk te weten en mijn opties te kennen en dit maakte dat ik goed voorbereid en vol vertrouwen de geboorte van Roza in kon gaan.

1- Ik volgde wekelijks zwangerschapsyoga. Vanaf week 20 ongeveer ben ik begonnen met zwangerschapsyoga. Ik deed al aan normale yoga, wist onderhand dat ik de opleiding tot yogadocent ging doen en wilde graag bewust bezig zijn met mijn zwangerschap. Het was dus een logische stap om een proefles zwangerschapsyoga te volgen en dit beviel zo goed dat ik er wekelijks mee doorging. Elke week een momentje voor mezelf, mijn groeiende buik en het meisje wat erin groeide. Ik leerde superveel over het zwangere lichaam, het proces van geboorte geven en kreeg de mogelijkheid om een steeds duidelijker beeld te vormen over wat mijn wensen waren voor de bevalling.

2- Samen met Alex ging ik naar een bevalcursus! Hoewel ik zelf al veel informatie haalde uit de zwangerschapsyoga en ik al vrij goed wist wat ik wilde (natuurlijk bevallen in bad) wilde ik ook dat Alex zo goed mogelijk voorbereid zou zijn. Dat hij wist hoe een bevalling verloopt, ideeën kreeg wat hij zou kunnen betekenen voor me en zich zeker voelde om naast mij te staan tijdens het hele proces. Ondanks dat het voor mij geen nieuwe informatie was, was het heel goed om het samen toch te volgen. We voelden ons meer een team, konden er makkelijker over praten, stelden samen het geboorteplan op en ik wist dat Alex voor mijn wensen op zou kunnen komen tijdens de geboorte mocht dit nodig zijn. Dat gaf vertrouwen en kracht!

3 – Ik keek geboortefilmpjes en las positieve bevallingsverhalen! Mindset is tijdens de bevalling key. Natuurlijk lang niet alles, maar met een positieve mindset kom je een heel eind. Net als dat een marathonloper halverwege niet moet gaan denken ‘oh nee ik red het niet, ik kan het niet, het is nog zover, mijn been doet pijn’ helpt het ook als je als bevallende vrouw de moed erin kan houden, je lijf kan vertrouwen en je weet dat je niet de enige bent die hier doorheen gaat. Ik zocht natural waterbirth op op YouTube, keek hoe kindjes prachtig ter wereld kwamen in het water, huilde bij het moment supreme en hoopte heel hard dat ik ook zo’n geboorte mocht hebben. Natuurlijk kan ik je met deze tip niet garanderen dat jij net zo’n bevalling zal hebben als degene die je ziet op het filmpje (elke geboorte is anders!) en kan er altijd een situatie ontstaan waardoor een bevalling anders loopt dan gewenst of gepland. Maar.. vertrouwen en een positieve insteek helpen wel. Het draagt bij aan de aanmaak van oxytocine, het hormoon dat nodig is om de ontsluiting op gang te brengen. Daarnaast hebben gedachten en woorden kracht en werkt angst of spanning vooral averechts. Mijn geboortefilmpjes staan niet online, maar in deze blog kun je wel mijn (positieve) geboorteverhaal lezen!

Deze drie dingen hebben mij het meeste geholpen in het voorbereiden naar de bevalling. Voor iedereen is dit anders en ik zou dus ook willen afsluiten met de boodschap: doe wat bij je past! Lees boeken, luister podcasts, volg een toffe cursus zwangerschapscursus of klets erover met vrouwen in je omgeving. Weet dat elke geboorte ervaring anders is en dat jij zelf mag zoeken naar een manier die bij jou past. Je bent van harte welkom bij mijn wekelijkse zwangerschapsyoga om jouw unieke manier te ontdekken!

Een top geboorteteam samen met Alex door de goede voorbereiding!

  1. […] naar de manieren waarop ik mij had voorbereid op de bevalling? Lees het in dit blog! Heb je zelf behoefte aan bewust bezig zijn met de geboorte van je kindje? Je bent van harte welkom […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *